Sprang-Capelle

Hendrikus Chabotstraat

Casade

Transformatie

De Chabotflat in Sprang-Capelle heeft een totale metamorfose ondergaan. Het casco van de flat en de kwaliteit van de 31 appartementen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Vanuit de duurzaamheidsgedachte heeft opdrachtgever Casade ervoor gekozen het gebouw tot aan het skelet te slopen en opnieuw te ontwikkelen, in plaats van volledige sloop en nieuwbouw.

Voortraject

De vraag vanuit Casade was om het gebouw te transformeren naar minder appartementen maar met een groter woonoppervlak en de energieprestatie te verbeteren.KnaapenGroep was verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering. Op basis van het programma van eisen vanuit de opdrachtgever is, in samenwerking met De Loods architecten en adviseurs, een ontwerp en plan uitgewerkt. Casade heeft dit plan beoordeeld op grond van:

  • de toekomstige samenwerking;
  • onze ervaring in (her)ontwikkeling en ‘design en construct’;
  • onze visie op energetische concepten en duurzaamheid;
  • onze visie op plattegronden, gevelbeelden en varianten daarop.
IMG_3631

Oude situatie

Sprang Capelle nieuwe situatie

Rendering nieuwe situatie

DChabotfllat vooraanzicht

Gerealiseerde nieuwe situatie

DeLoods_Chabot_BASE_20150515_033

Gerealiseerde nieuwe situatie

Onorthodoxe aanpak, toch slim

We hebben in nauwe samenwerking met De Loods architecten en adviseurs een plan ontwikkeld waarbij de bestaande en in slechte staat verkerende balkons en galerijen gesloopt werden en – tamelijk onorthodox – de galerijontsluiting van de appartementen vervangen werden door een nieuwe centrale corridor.

De oude appartementen bestonden uit smalle donkere pijpenlades en zijn ingeruild voor ruime en lichte appartementen met een aaneengesloten geveloppervlak tot wel 13 meter lang. Doordat de aansluiting tussen oud en nieuw vervolgens niet bij de gevel ligt maar 1,5 meter naar binnen is het mogelijk om door middel van schuifdeuren de volledige gevel aan de binnenzijde te ervaren (zie hier een instructiefilmpje gemaakt door een bewoner). Het exterieur van het gebouw bestaat uit verdiepingshoge aluminium puien voorzien van aluminium louvres. Het gehele gebouw is verder voorzien van een stevige bakstenen kroonlijst die doorloopt in de gemetselde kopgevels waarachter hoogwaardige isolatie is aangebracht. Het rode kleurenpalet van de genuanceerde bakstenen krijgt een vervolg in de twee roodtinten geëmailleerde glaspanelen die random in de gevelpuien zijn aangebracht.

Foto dame Chabotflat

Het uiteindelijke resultaat is een gebouw van nieuwbouwkwaliteit dat voldoet aan de huidige eisen op het gebied van energieverbruik (volledig nieuwe hoogwaardige bouwfysische schil), geluidsisolatie tussen de woningen (voorzetwanden en vloeren) en goed toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn (dimensionering ruimtes en corridor en een nieuwe centrale entree met lift). De metamorfose van de Chabotflat is tevens aanleiding voor de herinrichting van de tuinen, parkeerplaatsen en openbare ruimte zodat het gebouw zich straks naadloos voegt in haar omgeving.

Sprang Capelle nieuwe situatie 1

Rendering nieuwe situatie

DeLoods_Chabot_BASE_20150515_006

Gerealiseerde nieuwe situatie

Techniek

De volgende werkzaamheden zijn uitgevoerd;

  • compleet nieuwe opbouw, het totaal aantal woningen gaat terug van 31 naar 24 appartementen, uiteraard zijn deze allemaal voorzien van nieuwe vloeren en plafonds, keuken, toilet en badkamer;
  • de entree, de lift en het trappenhuis zijn verplaatst;
  • er zijn duurzaamheidsmaatregelen getroffen zoals het aanbrengen van isolatie en HR++ beglazing.

Samenwerking en snelheid

De kracht van het project uit zich ook in de integrale samenwerking tussen Casade, De Loods, KnaapenGroep en andere partijen die al in een vroeg traject werden ingeschakeld. De engineering is door De Loods en KnaapenGroep gezamenlijk uitgevoerd, waarbij continu de kosten werden bewaakt. Vanaf de opdrachtverlening is in een tijdbestek van slechts twee maanden het gehele plan verder ontwikkeld en de bouwaanvraag ingediend.

DeLoods_Chabot_BASE_20150515_037

De bestaande en in slechte staat verkerende balkons en galerijen zijn gesloopt en de galerijontsluiting van de appartementen is vervangen door een nieuwe centrale corridor.

DeLoods_Chabot_BASE_20150515_036

DeLoods_Chabot_BASE_20150521_038

De metamorfose van de Chabotflat was tevens aanleiding voor de herinrichting van de tuinen, parkeerplaatsen en openbare ruimte zodat het gebouw zich naadloos voegt in haar omgeving.

Sprang-Capelle

Hendrikus Chabotstraat

Casade

 

Coen Knaapen

Projectleider

coen.knaapen@knaapen.nl06 - 51 87 56 49